Klondike pasianssi

Jos tykkää pelata yksinään korttipelejä ja pelivaihtoehdot alkavat olla lopussa, on tällöin Klondike kokeilemisen arvoinen peli. Tällä klassikkopasianssilla on jo pitkä historia takanaan ja ihmekös tuo, sillä sen säännöt ovat hyvin yksinkertaiset. 

Pelissä voi valita itselleen sopivimman tason. Tällä tavalla pelaamisen lomassa on mahdollisuus kehittää itseään omaan tahtiinsa. On kuitenkin hyvä ajanhallintaa ajatellen pitää mielessä, että tämän pelin parissa voi helposti vierähtää tunti jos toinenkin.

Klondike pasianssissa perimmäisenä tarkoituksena on järjestää kortit pinoihin toistensa päälle. Ne tulee järjestää numerojärjestyksessä sekä vuorotellen punaisia ja mustia kortteja. 

Siirrettävän kortin tulee olla aina yhtä numeroa pienempi kuin kortin, jonka päälle se siirretään. Jos jokin kortti siirtyy toiseen pinoon ja pinon alla on väärinpäin oleva kortti, voi sen kääntää ja käyttää muiden korttien tapaan. Pelin edetessä muodostuu pinoja, joissa on toistensa päälle asettuvia avoimia kortteja.

Katso myös: Klondike pasianssi isoilla korteilla

Historia

Klondike pasianssi on saanut nimensä kanadalaisen Klondike-paikkakunnan mukaan, mikä kuuluu kuuluisimpiin alueisiin Yukonin erämaassa 1800-luvun lopulla tapahtuneeseen kultaryntäykseen liittyen. Huhut kertovat, että peli olisi keksitty ja ollut huimassa suosiossa Klondiken kullanhuuhtojien keskuudessa.

Britanniassa pasianssia kutsutaan nimellä patience, jonka alkuperä juontaa juurensa ranskankielestä. Se tarkoittaa kärsivällisyyttä, jota pelissä todellakin pitää olla mukana. Sana patience (lausutaan ’pasjans’) on vaikuttanut myös suomenkielen pasianssi-sanan kehittymiseen.

Klondike pasianssi on tarkalleen samanlainen peli kuin Solitaire. Se sai digitaalisen muotonsa ensimmäisen kerran Microsoft Windowsin ansiosta. 

Tämän myötä siitä kehittyi todellinen tietokonepelien klassikko, joka saavutti suosiota myös monilla työpaikoilla ns. taukopelinä. Teknologian kehittyessä se on löytänyt paikkansa myös nettipelien maailmassa ja sitä voikin pelata nykyään monilla uhkapelisivustoilla.

Yksinkertainen ja helppo peli

Klondike pasianssin säännöt eivät ole mitään rakettitiedettä, joten periaatteessa kuka tahansa voi oppia sitä pelaamaan. Pelin tavoitteena on järjestää neljä maata omiin pinoihinsa suuruusjärjestykseen, joka alkaa ässästä ja päättyy kuninkaaseen.

Aloittaessa Klondike pasianssin pelaamista on alussa asetettava yksi kortti oikein päin. Sen jälkeen seuraavat kuusi korttia asetetaan riviin oikeaan suuntaan. Näin korttipöydälle muodostuu seitsemän pinoa. 

Tämän jälkeen vasemmassa reunassa olevan piilotetun kortin päälle asetetaan yksi kortti kuvapuoli ylöspäin. Tätä jatketaan niin kauan, kunnes kaikkien pinojen päälle on saatu yksi kuvapuoli ylöspäin oleva kortti. Korttien reunaa kannattaa jättää myös hieman näkyviin, koska näin on selvempi nähdä, minkä verran kussakin pinossa on kortteja.

Vasemmanpuoleisessa pinossa on vain yksi kortti, jonka kuvapuoli on ylöspäin. Oikealla puolella oleva pino sen sijaan pitää sisällään yhden ylöspäin olevan kortin ja kuusi piilotettua korttia. 

Korttien yläpuolelle kannattaa jättää tyhjää tilaa, jotta siihen voi pinota ässiä pelin aikana. Jäljelle jäävät kortit muodostavat pakan, josta kortteja otetaan lisää silloin, kun mahdollisuuksia siirtoihin ei enää ole.

Kuningas-kortin merkitys

Klondike-pasianssissa kuningas on suurin kortti, joten sillä on oma merkityksensä muihin kortteihin verrattuna. Jos pelipöytään ilmaantuu tyhjä alue, voi siihen siirtää ainoastaan kuninkaan, jonka maalla tai värillä ei ole väliä. Tämän jälkeen siihen voi sääntöjen mukaisesti lisätä muita kortteja.

Tämä tilaisuus kannattaakin käyttää hyväksi, koska tällä tavoin pääsee rakentamaan pakkaa pelin sääntöjen mukaan, eli suurimmasta kortista pienempään. 

Kortit tulisi järjestää myös siten, että värit vaihtelevat mustasta punaiseen. Kuninkaan sijoittaminen tyhjälle pelipaikalle on ehdottomasti yksi kannattavin pelissä tavoiteltavista tilanteista.

Kaksi tapaa pelata

Klondike-pasianssia on mahdollista pelata kahdella eri tavalla. Ensimmäisessä versiossa pakasta otetaan yksi kortti kerrallaan, joten näin ollen tämä on helpompi tapa pelata. 

Toisessa versiossa otetaan kerralla kolme korttia ja näistä korteista vain yhden saa katsoa ja loput kaksi korttia laitetaan poistopinoon katsomatta niitä.

On hyvä kiinnittää huomiota etenkin oikeinpäin oleviin kortteihin. Jos edessä on ässiä, on ne siirrettävä heti yläpuolen ässäpinoihin. Sen sijaan, jos ässäkortteja ei ole, voi kortit tällöin järjestää niin, että vain oikeinpäin olevat kortit ovat käytössä.

Klondike pasianssin säännöt pähkinänkuoressa

Kuten kaikissa peleissä, on myös Klondike pasianssissa oma tavoitteensa. Tässä pelissä pitää kortit saada järjestettyä maittain neljään pinoon ässästä kuninkaaseen.

Ensin kortit jaetaan seitsemään pinoon, joissa vasemmalta oikealle päin seuraavassa pinossa on aina yksi kortti enemmän verrattuna edelliseen pinoon. Näiden pinojen päällimmäiset kortit ovat kuvapuoli ylöspäin. 

Ensimmäinen pino sisältää yhden kortin ja näin ollen seitsemäs pino seitsemän korttia. Jäljelle jäävät kortit jäävät pakkaan, josta niitä nostetaan pelin aikana.

Aloituspinoissa kortteja saa pinota toistensa päälle siten, että kortin päälle voi laittaa erivärisen yhtä arvoa pienemmän kortin. Esimerkiksi pataviitosen päälle voi laittaa herttanelosen. Kun aloituspinosta paljastuu kortti, jossa kuvapuoli on alaspäin, saa sen kääntää oikeinpäin.

Kortteja kerätään maittain neljään lopetuspinoon ässästä kuninkaaseen. Pelin aikana pakkaa käydään läpi kääntämällä päällimmäinen kortti ja katsomalla sopiiko kortti peliin. Peli loppuu, kun kaikki kortit ovat lopetuspinoissa.

Ohjeita ja vinkkejä

Pasianssissa, kuten missä tahansa muussakin pelissä voi herätä luonnollisesti mietteitä ja kysymyksiä pelaamiseen liittyen. Useimmiten kiinnostaa tietää, miten pelata oikein tai muuten mahdollisimman hyvin ja kannattavasti.

Tässä esittelemme muutamia vinkkejä, joiden avulla Klondike-pasianssi on helpompi ja nopeampi pelata läpi:

  1. Ensimmäinen kortti pakasta kannattaa avata näkyviin ennen muita siirtoja. Tämän voi tehdä ilmaiseksi, koska kortti käännetään pakasta kuitenkin ennemmin tai myöhemmin. Näin ollen se auttaa tekemään parempia valintoja heti pelin alusta alkaen.
  2. Ässät ja kakkoset ovat hyvä pelata ässäpinoihin heti, kun se on mahdollista.
  3. Piilotettu kortti kannattaa kääntää myös heti kun mahdollista. Näiden korttien avaaminen kannattaa laittaa muiden vaihtoehtojen edelle.
  4. Piilotettu kortti on syytä kääntää aina pinosta, jossa on eniten kääntämättömiä kortteja.
  5. Korttipinon siirtäminen toisen päälle on kannattavaa ainoastaan siinä tapauksessa, jos on näin mahdollista päästä kääntämään piilotettu kortti tai muuten hyötymään yhdistelystä.
  6. Tyhjää paikkaa ei kannata vapauttaa, jos kuningas-korttia ei ole saatavilla kyseiselle paikalle. Muussa tapauksessa kuningas kannattaa aina pelata tyhjälle paikalle.
  7. Pelatessa kortteja ässäpinoihin (pois lukien ohje nro.1), jokin seuraavista on toteuduttava: piilotetun kortin kääntämisen mahdollisuus, mahdollisuus samanvärisen korttipinon siirtämiseen (jonka takaa voidaan kääntää piilotettu kortti) sekä mahdollisuus kuninkaan siirtämiseen tyhjälle paikalle.
  8. Korttien viisi, kuusi, seitsemän ja kahdeksan pelaamisessa jokin seuraavista on toteuduttava, jotta kortti kannattaa pelata tai siirtää: piilotetun kortin kääntämisen mahdollisuus, korttipinoon ei ole vielä pelattu muita kortteja, ei ole muita vaihtoehtoja jatkaa peliä.
 

Jotkut suosivat myös pakan kaikkien korttien kääntämistä kerran, jotta voisi nähdä mitä kortteja on tulossa ja missä järjestyksessä. Näin ollen on myös helpompi päätellä, mitkä kortit ovat pöydällä väärin päin.

Jos eteen tulee tilanne, jossa ohjeiden mukaisia siirtoja ei ole tehtävissä, tällöin kaikki mahdolliset kortit kannattaa siirtää ässäpinoihin. Korttipinojen järjestely voi auttaa tässä tapauksessa ja tuoda mukanaan myös uusia mahdollisuuksia.

Kannattaa kuitenkin ottaa myös huomioon se tilanne, kun mistään siirrosta ei ole mitään apua. Tällöin on vain parasta hyväksyä tappio ja aloittaa alusta. Tätä kautta osaaminen ja kokemus luonnollisesti lisääntyy.